Tevékenységeink

Ipari alpinista tevékenységeink

Veszélymentesítés olyan tevékenység, amely leggyorsabban ipari alpinista módszerrel végezhető, és további károkozás / károsodás megelőzését szolgálja. Ilyen lehet például a meglazult vakolat, jégcsapok leverése vagy (szél)vihar okozta károk azonnali veszély elhárítási munkái. Az instabil veszélyes kémények veszélymentesítése – alpinista kötéltechnika igénybevételével – különösen veszélyes munka. Csak nagy körültekintéssel, gyakorlattal rendelkező alpinista végezheti 

Favágás – gallyazás városi körülmények között a rendelkezésre álló (általában) kis helyen olyan növényeket (fákat) ültetnek, amelyek „előre nem láthatóan” veszélyesen megnőnek, túlnövik az adott területet, megsérülnek, vagy akár egyszerűen „túl nagyok” lesznek. Ezzel közvetlen veszély forrássá válnak.
Az ilyen fák kivágása, gallyazása speciális alpinista tudást, és ipari alpinista munkát, eszközöket, igényel. A rendszerint túl szűk hely, beépítettség jelentős járulékos kárt, veszélyt jelent. Az alpinista favágó a levágott ágakat alpinista kötéltechnikával biztonságosan juttatja a földre.
Külön gondot okoz(hat) a tulajdonosnak a keletkezett fa- és gallyhulladék, ami veszélyes hulladéknak minősül és speciális szabályok betartását igényli.
Az ipari alpinista, favágás, gallyazás, munkáknál az alpinista szerszámokon kívül, veszélyes szerszámokat (motoros fűrészt) is használ.

Az épület fa szerkezetei fokozottan ki vannak téve a napsütésnek, és az időjárás szeszélyeinek, erre a legmegfelelőbb védelem a megfelelő favédőszer felvitele alpinista munka technika igénybevételével. Ajánlott a háromévenkénti felülvizsgálat és felületkezelés. Legmegfelelőbb munkamódszer, ha az alpinista kézi mázolással valamilyen lazúrral kezeli a felületet.

Épületek ablakainak alpinista tisztítása az üzemeltetők állandó feladata. Az ablaktisztítás, ablakmosás munkáinál, az erre szolgáló célberendezés (mint általában) nem áll rendelkezésre, így az leginkább elvégezhető alpin technikával.

Épületüvegek, üveg korlátok munkái , üvegezett lépcsőházak készítése, felújítása törött üvegeinek cseréje, a fémszerkezet javításával festésével is. Amely munkákat nagy magasságban ipari alpinista technika nélkül veszélyes lenne elvégezni.

Antennák, reklámok kihelyezése, fémszerkezetek szerelése hegesztése a szokványostól eltérő munka pozícióban, nehezen megközelíthető épületrészeken. Ehhez hasonló a cégtábla felhelyezés, világítás javítás, munkái. Ilyenkor az alpinista kötéltechnikájával emeli fel és rögzíti a munkadarabot.

Silók, tartályok tisztítása, magasnyomású mosása. A hely adottságai miatt csak alpinista kötéltechnikával végezhető munka. Az egyik legveszélyesebb alpinista munka, előírás szerint, minimum három fő alpinista egyidejű jelenléte szükséges az ilyen munka közben.

Panelhézag tömítéssel, a panel épületek szigetelésén lehet javítani, kötéllel a tetőről leereszkedve, az alpinista veszélymentesíti a hézagokat, és egy gumi állagú tömítőanyagot juttat az épület réseibe, ezzel növelve a fal szigetelő képességét. Nem nagy munkaráfordítással viszonylag jó szigetelés javulást lehet elérni.

Galambkár elleni védelem, galambriasztás. Városi épületek üzemelése során szembesül a tulajdonos a galambok okozta veszélyes szennyezéssel. A galambvédelem lehetséges galamb hálós rendszer kiépítésével, galamb mentesítő tüskéslemez alkalmazásával, illetve elektromos rendszerrel. Ezeket a galambmentesítő rendszereket párkányokra, tetőkre, tornyokra, hidakra, biztonsággal alpinista technikával szerelhetjük fel. A galambmentesítő rendszerek, kiépítésével megóvhatjuk épületeinket, és tisztább környezetet teremthetünk.

A tetőkön végzendő alpinista munkák sorából nem hagyható ki a pala és cseréptetők javítása. Valamely vihar okozta cserép és pala elmozdulások veszély forrást jelentenek az alattuk lévő tárgyakra, és emberekre. Nem elhanyagolható a beázások okozta kár sem. Az alpinista veszély nélkül közelíti meg és állítja helyre a sérült tetőt. A beázó tető miatt a tető tartó fa gerendák is gyorsan tönkremehetnek, ezek megerősítése nagyon fontos feladat.
A vízlevezető bádog csatorna szivárgása, vagy a csatorna eltömődése a vakolat leázását és veszélyes jégcsap képződést idézhet elő. Az alpinista a tető szélén is a veszélyek elkerülésével forrasztja meg és tisztítja ki a csatornát . A csatornatisztítás és a tető ellenőrzése évente szükséges veszély elhárítási munka!
Az elhámosodott palatetőket, egy erre szolgáló speciális pala festékkel az alpinista szakember időt állóan fel tudja újítani.

Légtechnikai csövek, klímák szerelése magas házak falazatára, és tető szerkezetére, gazdaságosan gyorsan elvégezhető alpinista munkamódszerrel.

A kémények, valamint az ehhez tartozó kéményseprő járdák, felülvizsgálata javítása is évente kötelező munka, melyet alpinista szakemberrel célszerű végeztetni, aki a hibákat és a veszélyeket el tudja hárítani.